نرم افزارهای فرآوری مواد غذایی برنامه هایی هستند که به مدیران کسب و کارها کمک می کنند تا موجودی مواد اولیه، برنامه ریزی تولید، هماهنگی برنامه با ماشین آلات و نیز ردیابی محصول نهایی را یکپارچه کرده و با اتصال مستقیم خط تولید به حسابداری، کل سیستم را حتی از راه دور بدون خطا، مدیریت نمایند.
با این نرم افزارها، سفارشات به طور خودکار به تجهیزات تولید منتقل می شوند و همچنین میزان مصرف مواد و تعداد اقلام تولیدی، مستقیما به حسابداری و مدیران گزارش می شود که توسط سیستم ERP شرکت قابل دسترسی خواهد بود.
متداول ترین نرم افزار های پردازش صنایع غذایی:
WMS (سیستم مدیریت انبار) • (Warehouse Management System
MES (سیستم اجرایی ساخت) • (Manufacturing Execution System)
(نرم افزار توزین و برچسب گذاری خودکار) • (Automated Weighing & Labelling software)
ERP (برنامه ریزی منابع سازمانی) • (Enterprise Resource Planning)
شرح مختصری از متداول ترین نرم افزار های پردازش صنایع غذایی:
WMS (سیستم مدیریت انبار) (Warehouse Management System)
در مدیریت تولید و زنجیره تامین، اصطلاحی به نام (WIP) وجود دارد که فرآیند مواد اولیه، نیروی کار و هزینه های سربار کالاهای نیمه تمام، تمام شده و در انتظار تکمیل را نشان می دهد. با بهره مندی از نرم افزار WMS، قابلیت ردیابی کامل محصول از تامین کننده تا مشتری در سرتاسر دوره WIP، به سادگی و دقت بالا ممکن می گردد، که شامل مدیریت فرمول اولیه ساخت، موجودی مواد اولیه سفارشات فروش، خرید، هزینه یابی محصول، لیست قیمت و گزارش کلیه عملیات فروش، حاشیه سود و بازده و نیز قابلیت ادغام با حسابداری توسط آن مهیا می گردد.
بیشتر برنامه های WMS برای صنایع غذایی، بر اساس سیستم بارکد استاندارد GS1 نوشته شده اند، لذا هنگامی که یک تولید کننده بار کد های GS1 را بر محصولات خود نصب می کند، میتواند کد محصول را توسط اکثر سیستم های استاندارد ERP در سراسر جهان دریافت نموده ، ردیابی و آمار دقیقی از موجودی محصول در سراسر کره خاکی داشته باشد.
MES (سیستم اجرایی ساخت) (Manufacturing Execution System)
هدف اصلی MES ارائه دادههای لحظه ای از خط تولید، برای اطمینان از انطباق صفر تا صد تولید با سفارش است. از نظر عملی، این نرم افزار برنامه یکپارچهای است برای جمع آوری داده ها در کل چرخه تولید از زمان ورود سفارش، کنترل مسیر تولید و بسته بندی، تا انبار داری و ارسال محصول که با قابلیت مدیریت ردیابی محصول، به صورت خودکار انجام می شود و به یک کارخانه فرآوری مواد غذایی اجازه می دهد:
اطلاعات دقیق تمام مواد خام ارسال شده برای هر دسته تولیدی را نگه دارد. خروجی های تولید (مانند محصولات واسطه ای و کالاهای نهایی) را کنترل نماید. و گزارش کاملی از تولید هر ورودی مواد خام تا خروجی کالاهای نهایی را ارائه نماید.
نرم افزار توزین و برچسب گذاری خودکار: (Automated Weighing & Labelling software)
اکثر کسب و کارهای فرآوری مواد غذایی به روشهای نرم افزاری که توزین و برچسب گذاری محصول در آن به صورت خودکار و بدون نیاز به اپراتور انجام می پذیرد روی آورده اند. از طریق این نرم افزار ؛
بر چسب گذاری خودکار بسته ها و کارتن ها، تأیید برچسب خروجی، تائید یا رد مدیریت، جمع آوری داده های محصولی، وزن و سیستمهای ردیابی محصولات به صورت خودکار انجام می گردد.
نرم افزار ردیابی مواد غذایی به کسب و کارهای فرآوری مواد غذایی کمک میکند تا با تنظیم فرآیندهای تعریف شده، جمع آوری دادههای استاندارد شده، و گزارش در مورد تولید و موجودی دقیق انبار، قابلیت ردیابی محصول از مبدا را خودکار کنند.
ERP: (برنامه ریزی منابع سازمانی) (Enterprise Resource Planning)
سیستم های ERP به تولیدکنندگان مواد غذایی کمک می کند تا تقریباً تمام جنبه های عملکرد خود را مدیریت کنند، از جمله، خرید، هزینه یابی، حسابداری، مدیریت فرمول اولیه محصول، برنامه ریزی منابع، CRM یا مدیریت ارتباط با مشتریان و موارد بسیار دیگر نصب و راه اندازی سیستم یکپارچه سازی ERP برای هر کارخانه فرآوری مواد غذایی، به منظور تجزیه و تحلیل دقیق داده ها، رصد عمیق فرآیندها و به حداکثر رساندن کارایی و ساده سازی جریان تولید، بسیار مهم و ضروری است.
کلید اجرای موفقیت آمیز ERP اطمینان از یکپارچگی اتصال نرم افزار اداری با سخت افزارهای کف کارخانه مانند ترازو ها یا سایر دستگاه های جمع آوری داده است.
این نرم افزار یک ابر برنامه مادر برای صنایع و اتاق فرماندهی متمرکز برای کنترل و هدایت یک غول تولیدی، و یک نیاز ضروری هر برند صنعتی تجاری است.
بطور خلاصه این نرم افزارها بدون توجه به حجم سازمان موجب تمرکز مدیریت بر کنترل آسان کلیه عملیات خرید، تولید، فروش و ارسال شده و باعث: افزایش بهره وری کسب و کار کاهش ریسک تجاری افزایش سود در عین کاهش هزینه ها و بهبود تصویر برند نزد مشتری خواهد شد.
امروزه شاهد بهره برداری گسترده از نرم افزارهای تخصصی صنایع غذایی در همه جای آمریکای شمالی هستیم و اکثر کسب و کارهای موفق فرآوری مواد غذایی در ایالات متحده و کانادا به استفاده از نرم افزارهای تمام خودکار سازی کارخانجات روی آورده اند.
فناوری های نرم افزاری جدید در صنایع غذایی به سرعت در حال گسترش است و اکنون با ادغام هوش مصنوعی، موجب پیشرفتهای خارق العاده ای در صنعت گشته است. بهره برداران از این تکنولوژی های روز، بزودی سرعت خود را از حرکت قطارهای فوق سریع که هنوز هم قابلیت سنگ خوردن دارند به سرعت حرکت موشک تبدیل کرده و فاصله هایی نجومی با رقبای داخلی و جهانی خواهند گرفت.
این فناوری ها در سراسر جهان از جمله ایران در دسترس هستند. نرم افزارهای مدیریت تولید در صنایع و خاصه صنایع غذایی از دهه پیشین به مرور توسط شرکتهای بسیار معتبر نرم افزاری داخلی، بومی سازی شده و در اختیار فعالین قرار گرفته و قابلیت دسترسی دارند.
موفقیت نتیجه آگاهی است،
آگاهی بهترین سرمایه و اصل ثروت است.
(رجبی)
info@feenama.com
www.feenama.com
Sina Day Sar Company
منبع: بر اساس مقاله Can Malay، متخصص SEO
Carlisle Technology