صنعت دامداری و مرغداری به طور سنتی بر مصرف آنتی بیوتیک ها به عنوان روشی کم هزینه برای تقویت رشد حیوانات و کنترل بیماری دام هایی که در فضاهای شلوغ و غیربهداشتی پرورش می یابند تکیه کرده است. این در حالی است که مشخص شده، استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها در پرورش دام، خطر مقاومت ضد باکتریایی را در انسان افزایش می دهد و باعث می شود داروهای انسانی اثر بخشی کمتری داشته باشند. همچنین استفاده مستمر از داروها، عوارض زیست محیطی داشته و باعث ورود آنتیبیوتیکها به سطوح خاک و آلودگی آبهای زیرزمینی میشود.
متخصص تغذیه دکتر جی جردن می گوید، مهمترین نگرانی ناشی از استفاده آنتیبیوتیکها در تولید دام، ظهور باکتری های مقاوم به این دارو است. باکتریهای تکامل یافته ای که چنانچه در معرض آنتی بیوتیکها قرار بگیرند، توانایی زنده ماندن دارند و منجر به عفونتهایی در انسان میشوند که درمان آنها بسیار دشوار است. موضوع دیگر تأثیر آنتی بیوتیک ها بر روده است. یک متخصص کودکان میگوید: آنتیبیوتیکها به طور چشمگیری ترکیب میکروبیوتای روده را بر هم میزنند، اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه را کاهش میدهند و هموستاز گلوکز را نیز تغییر میدهند.
تلاش برای رفع معضل،
در سال 2002، شرکت (Perdue Farms)، غول مرغداری آمریکا، به منظور کشف راهکاری برای حذف یا کاهش استفاده از دارو در جیره دام، مسیر خود را به سمت برنامه تولید گوشت بدون آنتی بیوتیک یا پروژه (no antibiotic ever) به طور اختصار (NAE) آغاز کرد، بیش از یک دهه قبل از اینکه رقبایی مانند: (Tyson) و (Pilgrim’s Pride) نیز اقداماتی مشابه برای کاهش استفاده از داروها به انجام برسانند.
بر اساس این برنامه، شرکت خود را متعهد نموده است که در هیچ مرحله ای از زندگی جوجه ها، از انتی بیوتیک استفاده نکند. نه در تخم مرغ، نه در جوجه کشی، و قطعا نه در خوراک منحصر به فرد (All-Veggie) تمام سبزیجات، خود که بدون محصولات حیوانی تولید می شوند.
تا سال 2002 شرکت (پردو) با شکایاتی از سوی مصرف کنندگان در مورد شرایط نامناسب پرورش حیوانات روبرو بود، مبنی بر اینکه پرورش دام با تراکم بالا در فضای محدود و اغلب در محیطی غیربهداشتی، باعث می شود تولید کنندگان، آنتی بیوتیکها را بصورت بی رویه به خوراک دام اضافه کرده تا حیوانات را زنده نگه دارند.
این موضوع باعث شد شرکت (پردو)، طی 12 سال، ابتدا در سال 2007 کاربرد داروهای انسانی را در خوراک دام و سپس در سال 2014 در مرغداری ها حذف نماید.
این شرکت در سال 2016، از این هم فراتر رفت و گفت که حتی به استفاده از آنتی بیوتیک های حیوانی، از جمله یونوفورها، که معمولاً برای کنترل بیماری کوکسیدیوز روده انگلی رایج در طیور استفاده می شود نیز پایان خواهد داد و به جای آن به مکمل های طبیعی مانند پونه کوهی و آویشن روی آورده است.
بروس استوارت براون، معاون ارشد خدمات فنی و نوآوری پردو، در مصاحبه ای گفت: خارج کردن آنتی بیوتیک ها از تولید، کاری پر هزینه و گاهی دشوار است، پرورش دهندگان باید دائماً از حضور گله های خود در محیط های سالم اطمینان حاصل کنند تا از هرگونه آلودگی احتمالی جلوگیری شود.
چالشها،
طرح حذف آنتی بیوتیک از فرآیند تولید، از همان سالهای ابتدایی مورد استقبال بسیاری از مرغداران قرار نگرفت. برخی از تولیدکنندگان به دلیل الزام به انجام اقدامات اضافی برای اطمینان از "فوق العاده تمیز" بودن عملیات، همکاری خود با (پردو) را قطع کردند. استوارت براون گفت: "بعضی از مرغداری های قراردادی، ناراضی بودند و گفتند که ترجیح می دهند جوجه ها را برای شرکت دیگری پرورش دهند، و البته شرکت (پردو) نیز مخالفتی با این تصمیم نداشت. درمقابل، حرکت به سمت تولید بدون آنتی بیوتیک، باعث جذب تولیدکنندگان جدیدی شد که با اهداف (پردو) هماهنگ بودند.
نتایج،
در حال حاضر، (Perdue) فقط زمانی که جوجه ها بیمار می شوند از آنتی بیوتیک ها استفاده می کند که به طور متوسط حدود 5٪ در سال اتفاق می افتد. جوجه های تحت درمان با آنتی بیوتیک، از برنامه، (no antibiotic ever) حذف می شوند و از طریق کانال های دیگر فروخته می شوند.
طی سالها هیچگونه گزارشی مبنی بر گسترش بیماری در گله های (پردو) به دلیل عدم استفاده از آنتیبیوتیک نرسیده است و درصد جوجههایی که تحت درمان با دارو قرار میگیرند روندی کاهشی داشته است. اتخاذ شیوه حذف دارو و استمرار این روش، منجر به مزایای زیست محیطی، شرایط بهتر نگهداری دام و سلامت عمومی انسانها در تولیدات حیوانی گردیده و علت یکه تازی شرکت (Perdue) در عرصه صنعت تولید گوشت طبیعی است.
توجه به نیاز جامعه، تحقیق و بررسی به منظور کشف راهکار مناسب، و اجرایی صبورانه، دلیل شاخص شدن و پیشتازی شرکت (Perdue) در صنعت دام و طیور جهان گردیده است. خط سیری که آگاهی از آن برای موفقیت هر بنگاه اقتصادی در دنیا الهام بخش و ضروری است.
بهره برداری از این روش و یا اتخاذ هر سیاست دیگری که منجر به تولید سلامت محور گردد، به دلیل نیاز شدید جوامع از جمله بازار داخلی، به شدت مورد استقبال مصرف کنندگان قرار می گیرد و باعث:
1) رشد تولید 2) افزایش سود سازمان 3) پیشی گرفتن برند از رقبا می گردد، همان سه رکنی که هر بنگاه اقتصادی از همان ابتدا به این منظور به وجود می آیند و در طول سالها با اختصاص میلیاردها دلار برای بودجه های تبلیغاتی خود، به دنبال کسب آنها هستند! سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه و یا حتی انتقال بخشی از بودجه تبلیغات به تحقیقات، مترادف است با موفقیتی که حتی قادر به تصور آن نیستیم.
موفقیت نتیجه آگاهی است،
آگاهی بهترین سرمایه و اصل ثروت است.
(رجبی)
info@feenama.com
www.feenama.com
Sina Day Sar Company
منابع: برداشتی از مقالات منتشره توسط:
Sarah Zimmerman
Courtesy of Perdue Farms
Victoria Stoke
AI search &