بر اساس گزارش (Ingredion)، از بررسی ترجیحات غذایی مصرف کنندگان در سال 2024، مشخص گردیده که سه چهارم مصرف کنندگان محصولات غذایی و نوشیدنی، به وضعیت تغذیه خود حساس تر شده و هنگام خرید علاوه بر آیتم قیمت پایین تر به برچسبهای سلامت، مواد اولیه طبیعی، برچسبهای ارزش غذایی، فواید محصول، سلامت دستگاه گوارش و فاقد شکر بودن توجه کرده و این موارد را در اولویت قرار میدهند.
بر اساس این مطالعات، در سال جاری مصرف کنندگان در هنگام خرید، به برچسبهای مواد تشکیل دهنده ۴۳ درصد و به برچسبهای ارزش تغذیه ای ۳۶ درصد بیشتر از سال گذشته دقت میکنند.
دقت بیشتر مصرف کنندگان به اهمیت مواد تشکیل دهنده و برچسبهای سلامت، موجب گردیده تا تولیدکنندگان در نحوه تولید محصولات غذایی تجدید نظر کرده و به دنبال فرمول بندی مجدد محصولات موجود خود باشند، به ترتیبی که اکنون ۵۵ درصد از موضوع تحقیقات واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) شرکتهای غذایی در سطح جهانی، به امر بازسازی محصول اختصاص یافته است که سه چهارم آنها، برچسبهای سلامت و بهبود طعم را در فرمول بندی مجددشان هدف قرار میدهند.
اگر چه مصرف کنندگان، به دلیل تورم قیمتهای مواد غذایی، در تنگنا قرار گرفتهاند، اما بسیاری حاضر نیستند کالای ارزان را جایگزین گزینههای غذایی سالم کنند. در حالی که نوع نگرش مردم دنیا به این موضوع کشور به کشور و یا منطقه به منطقه متفاوت است، ولی در مجموع واضح است که علیرغم هزینه های بالای مواد غذایی، توجه به عواملی مانند مواد تشکیل دهنده و مزایای تغذیه ای در بعد جهانی و منطقه ای در حال افزایش است و هیچ نشانه ای از افت سرعت فروش محصولات طبیعی و سالم وجود ندارد.
این گزارش میافزاید هر چند وفاداری به برند، تأثیر عمدهای بر انتخاب محصول دارد، اما امروزه ملاحظات دیگری وجود دارند که تأثیر گذاری بیشتری پیدا نموده اند زیرا اکنون مصرفکنندگان در مورد انتخابهای غذا و نوشیدنی مطالعه و بررسی میکنند.
بر اساس این گزارش، هفتاد و هشت درصد از مصرف کنندگان گفتنه اند که برای محصولات کاملاً طبیعی حاضرند هزینه بیشتری بپردازند، همچنین تقاضای خرید محصولات طبیعی به حدی است که ۵۶ درصد خریداران گفته اند آماده پرداخت ۱۰ تا ۳۰ درصد بیشتر و ۳۳ درصد آنها نیز آماده پرداخت ۲۰ تا ۳۰ درصد بهای بیشتر برای محصولات طبیعی هستند. این گزارش نشان داد که مصرفکنندگان جوانتر، افراد ۱۸ تا ۳۴ ساله، و خانوده هایی که دارای فرزند هستند، برای مزایای تغذیهای بیشتر، هزینه بیشتری میپردازند.
در همین راستا برخی از شرکت های پیشرو در بازار با تغییر فرمول محصولات قدیمی، نسبت به کاهش و یا حذف موادی مانند نمک و شکر از محصولات خود اقدام نموده و یا با استفاده از تکنولوژی های جدید، اقدام به تولید مواد مشابه جهت جایگزینی این اقلام در محصولاتشان هستند.
برای مثال Sweegen جدیدترین شرکتی است که فناوری پروتئین شیرین را توسعه داده است که تجربه ای شبیه شکر را در محصولات غذایی ایجاد می کند و جایگزین شکر در محصولات است.
شیرینکنندههای جایگزین، دستهای از پروتئینها هستند که شیرینی قند مانندی دارند، اما قند خون را مانند شکر سنتی تحت تأثیر قرار نمیدهند و به عنوان پروتئین توسط بدن سنتز می شوند.
اخیرا شرکت (Kerry)، غول مواد اولیه، عرضه نمک (Tastesense) را آغاز کرد، مادهای که سدیم را کاهش می دهد اما طعم شوری را حفظ میکند، تا کارخانجات اسنک بتوانند در محصولاتی مانند چیپس سیبزمینی از آن به جای نمک معمولی استفاده کنند و به آنها اجازه می دهد تا با برچسب ( دارای طعم دهنده طبیعی به جای نمک) محصولات خود را در قالب محصولات پاک ( برچسب شفاف) در بازار عرضه کنند.
شرکت ( Blue Tree) نیز توانسته مجوز (FDA ) سازمان غذا و داروی آمریکا را برای (فناوری کاهش قند) دریافت کند، این فناوری به طور فیزیکی قند را از آب میوه و شیر طبیعی حذف می کند بدون اینکه طعم و مزه را از بین ببرد. در این فرآیند از هیچ گونه شیرین کننده یا افزودنی مصنوعی استفاده نمی شود و تولید طیف وسیعی از آب میوه ها و نوشیدنی های لبنی سالم و کم قند را تسهیل می کند." این شرکت فناوری غذایی، قصد دارد مجوز این سیستم را به تولیدکنندگان آب میوه در سرتاسر دنیا بدهد.
در ژوئن ۲۰۲۳، شرکت نستله فناوری پیشرفت خود را معرفی کرد که از یک فرآیند آنزیمی برای کاهش قند ذاتی موجود در موادی مانند مالت، شیر و آب میوه تا ۳۰ درصد استفاده میکند، با حداقل تأثیر بر طعم و بافت.
شرکتهای نوشیدنی پپسی و کوکاکولا نیز مدتهاست که اقدام به تولید و عرضه نوشیدنیهای بدون شکر نموده اند.
بر اساس تحقیقات گراند ویو، مصرف شکر در بازار جهانی مواد غذایی و نوشیدنی کاهش یافته است.
همچنین پیشبینی میشود که به دلیل افزایش تقاضای غذاها و نوشیدنی های طبیعی، سالم و کم نمک و کم شکر، بازار جهانی با نرخ رشد سالانه مرکب ۸.۹ درصدی برای این کالاها از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۰ مواجه باشد.
بر اساس یافتههای اخیر (Ingredion)، انتظار می رود این گرایش مصرف کنندگان به گزینههای طبیعی تر و سالم تر، بازار مواد غذایی جهانی را از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۸ در همین مسیر هدایت کرده و روند جدید بازار را طی سالهای پیش رو رقم بزند.
نشانه های این گرایش جهانی به تغذیه سالم، در ایران نیز بسیار قابل رویت است، بی شک مدیران آگاه شرکتهای سرآمد و پیشرو از این فرصت (دو سر برد برای مصرف کننده و تولید کننده) حداکثر بهره برداری را خواهند نمود.
موفقیت نتیجه آگاهی است،
آگاهی بهترین سرمایه و اصل ثروت است.
(رجبی)
info@feenama.com
www.feenama.com
منبع؛
مقالات منتشر شده در ۱۶ و ۲۳ مه ۲۰۲۴
توسط خانم الیزابت فلود